Balen-Scheps

kapel van H Odrada

De Heilige Odrada van Balen-Scheps wijdde haar leven aan het helpen van zieken en armen.Odrada was van adellijke afkomst en leefde op een groot domein in Scheps. Iedereen werd er vriendelijk ontvangen en geholpen: armen, zwervers, reizigers, pelgrims.

Odrada hield zich bezig met bidden en liefdadigheid. Trouwen deed ze niet, want ze wilde haar liefde volledig wijden aan God. 

eder jaar was er bedevaart naar de heilige kerk van Millegem. Odrada mocht van haar vader alleen meegaan op een van zijn verwilderde paarden. Met een houten kruis en een lindetak als zweep kon ze een sneeuwwit paard temmen en arriveerde voor haar ouders in Millegem. Daar schoot de lindetak wortel en ontstond een bron met helder water die velen deed genezen. 

De Heilige Odrada werd geveld door ziekte en stierf op jonge leeftijd. Ze werd begraven in Alem, het dorpje waar twee paarden met haar kist halt hielden. Daar werd ze aanbeden door blinden, doven en kreupelen. 
Landbouwers lieten er hun zieke dieren genezen. 

Op de plek waar vroeger het kasteel stond is nu de kapel die gewijd is aan Odrada. Bij de kapel is ook een bron waar mensen zich wassen tegen oogziekten. De St. Andrieskerk in Balen heeft een reliek, kaakbeen, van de H Odrada. 

Ieder jaar is er eind juli een bedevaart waar vele mensen naar toekomen. Ook mensen met hun paarden nemen dan deel aan de bedevaart. 

oude ansicht van de kapel

 

terug naar overzicht belgie